Naisten pesispörssi

Naisten pesispörssi

Naisten pesispörssi on järjestelmä, joka on luotu kuvaamaan naispelaajien koko uraa pesiksen pääsarjassa ja esittämään heidän saavutuksiaan numeerisessa muodossa. Naisten pesispörssin pisteitä jaetaan Superpesiksen runkosarjan otteluista, tehopisteistä ja kärkilyönneistä, arvo-otteluista, Halli-SM-lopputurnauksesta sekä SM-mitaleista. Naisten pesispörssin kärkitilaa pitää hallussaan kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen naispesäpalloilija Tuula Rantanen; uransa jo 1970-luvulla lopettaneella Rantasella on kasassa 2853,7 pistettä. Rantasen saavutuksesta jäi vain niukasti pörssin toista tilaa hallussaan pitävä Katja Saari 2478,7. Virkiän pitkäaikaisena lukkarina toiminut Saari lopetti uransa 2000-luvun puolivälissä ja on sen jälkeen toiminut muun muassa Jyväskylän Kirittärien valmentajana.

Naisten pesäpallo Suomessa

Suomen pesäpallon naisten pääsarjataso on nimeltään Naisten Superpesis. Naisten Superpesis täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta, sillä sarja perustettiin jo vuonna 1989. Naisten pesäpallon pelaaminen Suomessa alkoi kuitenkin jo tätäkin aikaisemmin, nimittäin vuonna 1931. Korkein sarjataso toimi nimen SM-sarja alla. Kaikkein menestynein joukkue Naisten Superpesiksen 30-vuotisella taipaleella on ollut Jyväskylän Kirittäret, sillä he ovat vieneet sarjan mestaruuden peräti kymmenen kertaa. Äskettäin päättyneellä kaudella 2019 oli mukana yhteensä yksitoista joukkuetta. Mestaruuden vei Kirittäret jälleen kerran tuttuun tapaansa. Talvikaudellakaan pelaajat eivät lepää laakereillaan, sillä silloin pelataan Pesäpallon halli-SM-kisat.

Naisten pesäpallossa Superpesistä alempana olevia sarjatasoja ovat muun muassa Ykköspesis, Suomensarja sekä alueittain pelattavat erilaiset Maakuntasarjat. Ykköspesiksen runkosarjan voittaja nousee suoraan Naisten Superpesikseen, josta puolestaan viimeiseksi jäänyt tippuu suoraan alemmalle sarjatasolle. Naisten Superpesiksen kausi alkaa huhtikuussa Espanjan Fuengirolassa pelattavilla avausotteluilla ja huipentuu syyskuussa kamppailtaviin loppuotteluihin. Vuoden 2019 loppuottelusarjassa Kirittäret päihitti Porin Pesukarhut otteluvoitoin 3-1. Pronssimitalit puolestaan nappasi Manse PP:n kukistanut Lapuan Virkiä. Naisten Superpesiksen lyöjäkuningatar on jo viisi vuotta putkeen ollut Lapuan Virkiää edustava, vasta 23-vuotias Janette Lepistö. Lyöjäkuningattaren tittelin voittaa vuosittain se pelaaja, kuka lyö Superpesiksen sarjakauden aikana eniten juoksuja runkosarjassa.

Pesispörssin menestyneimmät naispesäpalloilijat

Suomen kautta aikain menestyneimpien naispesäpalloilijoiden joukkoon kuuluvat aiemmin mainitut pesispörssin ykkönen ja kakkonen Tuula Rantanen sekä Katja Saari. Heidän takanaan pörssin kolmannelta tilalta löytyy Johanna Nieminen. Nieminen on eniten Pesäpallon SM-sarjassa ja Superpesiksessä otteluita pelannut naispelaaja. Otteluita Niemiselle kertyi uskomattomat 453 kappaletta. Niissä hän löi 725 juoksua ja toi 435 juoksua. Pesispörssissä pisteitä kertyi 2278,3. Toinen kahdesta ainoasta yli 400 ottelua pelanneesta naispesäpalloilijasta on Lapuan Virkiää koko 24 kautta kestäneen pääsarjauransa ajan edustanut Tarja Pöntinen. Pöntinen myös löytyy pesispörssistä heti Niemisen takaa tilaston neljänneltä sijalta.

Pesispörssin viidenneltä sijalta löytyy Ikaalisten Tarmoa koko uransa ajan edustanut Päivi Ikola. Ikola voitti Tarmon riveissä neljä Suomen mestaruutta profiloituen pelaajana erityisesti etenijänä. Ikola toikin urallaan 530 juoksua ja voitti neljänä eri kautena myös kärkilyöntitilastot. Pesispörssin pörssipisteitä Ikolalle kertyi lopulta 2080 kappaletta. Ikolan jälkeen pesispörssin kuudennelta sijalta löytyy niin ikään Ikaalisten Tarmoa urallaan edustanut Minna Vienola. Vienola pelasi urallaan SM-sarjassa sekä Superpesiksessä yhteensä 364 ottelua, joissa hän saavutti 663 lyötyä ja 293 tuotua juoksua. Pesispörssin seitsemäntenä on Marita Karhunen, kahdeksantena Hanna Airaksinen, yhdeksäntenä Tiia Pöntinen ja kymmenentenä Johanna Vikman.

Parhaat pelaajat nykyään

Pesispörssin tämän hetkisestä kärkikymmeniköstä, tai edes parhaan 20 pelaajan joukosta, ei löydy ainuttakaan uraansa edelleen jatkavaa pelaajaa. Moni tämän hetken pelaajista kuitenkin kapuaa myös pesispörssin tilastoissa ottelu ottelulta korkeammalle. Parhaita nykypelaajia voidaan arvioida viime vuosien eri tilastoiden, kuten lyöjätilaston sekä etenijätilaston ja parhaan naispelaajan tittelivoittojen perusteella. Mikäli pelaajamittarina toimii lyöntitilasto, on tämän hetken paras pelaaja kiistatta lyöjäjokeri Janette Lepistö. Toinen Superpesiksen tämän hetken kiistattomista kärkinimistä on etenijäkuningattaren tittelin peräti viisi kertaa vienyt Virpi Hukka. Hukka siirtyi äskettäin kauden 2019 päätteeksi Kirittäristä tamperelaisen Manse PP:n riveihin. Kirittäristä Manse PP:n palvelukseen siirtyi myös toinen mestaripelaaja Emma Sallinen.

Pesäpalloliitto on myös vuodesta 1961 lähtien valinnut naispelaajien joukosta vuoden pesäpalloilijan. Vuoden pesäpalloilijan titteli ei välttämättä tarkoita Superpesiksen parasta pelaajaa. Valinta osuukin toisinaan myös alemman sarjatason pelaajalle. Vuonna 2018 vuoden naispesäpalloilijaksi valittiin voittonsa aikaan vielä Kirittäriä edustanut Virpi Hukka. Edellisenä vuonna saman tittelin vei Porin Pesäkarhuja edustanut Susanna Ojaniemi. 2010-luvulla tittelin on voittanut kaksi kertaa Carita Toiviainen. Hän edusti Porin Pesäkarhuja ensimmäisen voittonsa aikaan, vuonna 2013. Vuoden 2015 voitto oli hänelle toinen, ja silloin hän edusti Lapuan Virkiää. Kaikkein useimmin vuoden naispelaajan tittelin on kuitenkin vienyt myös pesispörssin kärkitilaa hallussaan pitävä pelaajalegenda Tuula Rantanen.

Pesistä on hauska seurata

Pesiksessä riittää seurattavaa kaikille tämän lajin ystäville. Superpesisjoukkueet näyttäytyvät suurelle yleisölle heti kun Halli-SM-turnaukset ovat lähteneet käyntiin. Sen jälkeen jännittäviä otteluita onkin tiedossa runsain mitoin. Ennen pelatut jatkosarjat ovat kohta historiaa, sillä kausilla 2019-2020 pelataan paikallislohkojen otteluita. Runkosarjan jälkeen vuorossa ovat pudotuspelit, joissa on kahdeksan parasta. Pesispörssistä on mukava ja helppo seurata pesäpallon parhaita etenijöitä vaikkapa kausittain. Pesispörssin TOP10 antaa viitettä suomalaisen pesiksen kärkinimistä. Pesis on kuitenkin kaikkien peli, ja sitä voi harrastaa itsekin, mikäli kyllästyy vain seurailemaan. Ei tarvitse edes olla missään joukkueessa, sillä pelaamista voi testata vaikkapa vain ihan omalla porukalla.