Pesäpallo maailmalla

Pesäpallo maailmalla

Lauri ”Tahko” Pihkalan 1900-luvun alkuvuosikymmenillä kehittämä pesäpallo on Suomen kansallispeli ja samalla myös tärkeä osa suomalaista urheilua ja identiteettiä. Pesäpallo on säilynyt huippusuosittuna läpi vuosikymmenten, joten ei ole ihme, että lajin tenho on vedonnut myös muihin kuin suomalaisiin. Tässä jutussa käymme läpi, miten pesäpallo on näkynyt maailmalla niin historiallisesti kuin tänäkin päivänä. Toivottavasti viihdyt juttumme parissa!

Pesäpalloa vietiin maailmalle jo 1930-luvulla

Pallonlyöntipelit ovat hyvin suosittuja ympäri maailman. Erityisen suosittu on toki yhdysvaltalaislähtöinen baseball. Toisin kuin laakasyöttöjä käyttävä baseball, pesäpallo kuuluu pitkäsyöttöpeleihin. Muita tunnettuja pitkäsyöttöpelejä ovat ruotsalainen långboll, saksalainen schlagball ja venäläinen lapta. Pesäpallon kaltaiset pallonlyöntipelit ovat siis olleet suosittuja maailmalla, minkä vuoksi pesäpallonkin on ajateltu voivan saada jalansijaa myös koti-Suomen rajojen ulkopuolella. Ensimmäiset vientiyritykset tapahtuivatkin jo 1930-luvulla.

Pesäpallo nähdään olympialaisten näytöslajina

1930-luvulla pesäpallo oli vakiinnuttanut asemansa Suomessa koko kansan urheilulajina ja innostusta haluttiin laajentaa myös ulkomaille. Lajin kehittäjäkin, Lauri ”Tahko” Pihkala seurasi näitä yrityksiä kiinnostuneena. Pesäpallo sai runsaasti näkyvyyttä esimerkiksi vuoden 1936 Berliinin olympialaisissa. Näytösottelu keräsi runsaasti kiinnostuneita katsojia ja yleisöä oli ottelun alussa runsaasti. Hieman noloa kyllä, ottelun aikana seurasi todellinen yleisökato ja pelin loputtua katsomossa istui vain kourallinen katsojia.

Toinen kuuluisa näytösottelu pelattiin hieman myöhemmin Neuvostoliitossa, mutta pesäpallo ei saavuttanut kansainvälistä suosiota tämänkään ottelun jälkeen. Pesäpallon näytösottelu pelattiin luonnollisestikin myös Helsingin olympialaisissa vuonna 1952. Laji saikin 1950-1970-luvuilla jalansijaa Ruotsissa, erityisesti suomalaissiirtolaisten ansiosta. He jatkoivat kotimaassaan suositun lajin harrastamista myös uudessa kotimaassaan. Vuonna 1965 Ruotsissa perustettiin pesäpalloliitto Sveriges Bobollsförbund, mutta lajin eteneminen alkoi pysähtyä maassa 1970-luvulle tultaessa.

Pesäpallo leviää niin Australiaan kuin Kanadaankin

Myös lajin kehittäjällä, Lauri Pihkalalla, alkoi loppua usko pesäpallon kansainväliseen menestykseen. Hän kirjoitti 1960-luvulla, että hän on jo tyytynyt siihen, että pesäpallo tulisi jäämään vain suomalaiseksi lajiksi, eikä se tulisi koskaan yltämään myöskään olympialajiksi. Pesäpallo oli kuitenkin levinnyt Ruotsin lisäksi myös Australiaan, myös tässäkin tapauksessa suomalaisten siirtolaisten mukana. Esimerkiksi vuonna 1982 Suomen Pesäpalloliitto teki opetusmatkan Australian mantereelle.

Samaisena vuonna Pesäpalloliiton yhteyteen perustettiin myös oma Australian piirinsä. Muutoin Suomen Pesäpalloliiton pyrkimyksiin ei ole koskaan kuulunut aktiivisesti lajin levittäminen ulkomaille. Se on kuitenkin pyrkinyt edistämään lajin tekemistä tunnetuksi sekä tukemaan ulkomaiden pelaajia. Pesäpallon levittäminen maailmalle on siis jäänyt hyvin pitkälle Suomesta ulkomaille muuttaneiden varaan. Heidän mukanaan laji on levinnyt jo edellä mainittujen maiden lisäksi muun muassa Kanadaan, Sveitsiin ja Saksaan.

Tänä päivänä laji on levinnyt aina Intiaan asti

Viimeisen sadan vuoden aikana noin miljoona suomalaista on muuttanut ulkomaille joko siirtolaisina tai muista syistä, joten myös pesäpallo on voinut levitä ympäri maailmaa. Aikojen kuluessa lajin säännöt ovat eriytyneet eri maissa, mutta pesäpallon idea on säilynyt kaikkialla samana. Joissakin maissa lajin harrastus on hiipunut, toisaalla se on siirtynyt uusille sukupolville ja myös kantaväestö on saattanut innostua lajista.

Esimerkiksi Ruotsissa pesäpallo on hiipunut maasta lähes täysin, vaikka pesäpallon kultakautena seuroja oli kymmenittäin ja joukkueita sadoittain. Laji on sen sijaan juurtunut paremmin Australiaan, Saksaan ja Sveitsiin. Yllättävääkin kyllä, pesäpallo on saavuttanut viime vuosina valtaisan suosion Intiassa ja se on saamassa jalansijaa ympäri Aasian. Pesäpallon leviämisestä Intiaan on kiittäminen nettiä ja sosiaalista mediaa, jotka ovat tuoneet lajin uusien harrastajien tietoisuuteen.

Suomi on ollut voittamaton pesiksen maailmancupissa

Pesäpallon kaiken kaikkiaan kymmenes maailmancup pelataankin vuoden 2019 lopussa Intiassa, Punen kaupungissa. Tavoitteena on saada lajiin joukkueet myös Bangladeshista, Bhutanista, Malesiasta, Nepalista, Sri Lankasta ja Thaimaasta. Pesäpallon maailmancup järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja sen järjestyspaikkana on ollut neljästi Suomi. Australiassa maailmancup on järjestetty kahdesti ja kerran niin Ruotsissa, Saksassa kuin Sveitsissäkin. Nyt maailmancup pelataan siis eksoottisessa Intiassa!

Maailmancupissa on ollut alusta lähtien kolme sarjaa: miehet, naiset ja sekajoukkueet. Tähän mennessä Suomi on ollut näissä kisoissa lyömätön, kultaa on tullut kaikista turnauksista. Toiseksi menestynein maa on ollut Australia, jolla on tällä hetkellä 11 hopeamitalia ja kahdeksan pronssimitalia. Seuraavaksi parhaiten menestyneitä maita ovat Ruotsi, Saksa ja Etelä-Australia. Suomelle voidaan povata jo nyt loistavaa menestystä myös vuoden 2019 kisoissa.

Pesäpallon tulevaisuus näyttää hyvältä

Eipä olisi Lauri Pihkala varmastikaan osannut ennustaa, miltä pesäpallon tulevaisuus tulee näyttämään. Lajin suosion kasvu 1,3 miljardin asukkaan Intiassa on avannut pesäpallolle aivan uusia mahdollisuuksia. Uutena maana maailmancupissa on nähty myös Yhdysvallat, joka osallistui kisaan ensimmäisen kerran vuonna 2017. Pelkoa siitä, että Suomi menettäisi paikkansa pesäpallon ykkösmaana ei vielä kuitenkaan ole – ainakaan jos on uskominen pesäpallon asiantuntijoita.

Heidän mukaansa tulee menemään vielä vuosia, ennen kuin muilla mailla on realistisia mahdollisuuksia haastaa Suomi pesäpallossa. Joidenkin mielestä Suomi tulee hallitsemaan pesäpalloa myös pitkällä tulevaisuudessa, onhan laji syntynyt maassamme ja sen suosio on suurta. Pesäpallon harrastajia riittää ja laji vetää mukaansa yhä uusia sukupolvia. Koko lajin kannalta on hienoa, että se on onnistunut tavoittamaan kotimaisten harrastajien lisäksi yhä enemmän myös ulkomaalaisia harrastajia.